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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
Independent Living Services for Children and Youth with Disabilities  

 
 
Introductory note: Centers for Independent Living (CILs) must provide independent 
living (IL) core services to individuals with a significant disability, regardless of age, 
income or disability type. This includes services to children and youth with disabilities.  
Recent changes to the law and regulations have not changed this general requirement. 
In the Workforce Innovation and Opportunity Act of 2014 (WIOA) Congress added new 
IL core services that target specific populations.  This includes a focus on youth who are 
out of school.    
  

Rehabilitation Act of 1973, as amended, Sec. 7 (17) (E): 
  

(iii) Facilitate the transition of youth who are individuals with significant 
disabilities, who were eligible for individualized education programs under section 
614(d) of the Individuals with Disabilities Education Act (20 U.S.C. 1414(d)), and 
who have completed their secondary education or otherwise left school, to 
postsecondary life.  

 
WIOA defines youth with a disability to mean “an individual with a disability who is not 
younger than 14 years of age; and is not older than 24 years of age.” ACL adopted this 
definition in the final IL regulation.   

 
Please Note:  IL services are available to pre-school children, youth who are in school, 
and youth who are out of school.  To help understand the full spectrum of services 
available, it is essential to recognize the distinction between the core transition services 
for out-of-school youth with significant disabilities and other IL services provided to pre-
school children and youth who are still in school.    
 
Use the following preliminary question to determine how the service provided to a youth 
with a disability should be captured and reported on the annual performance report. 
 
Is the youth currently in a secondary school or out of school?      
 

 A service provided to a child or youth with disabilities too young for or enrolled 
in a secondary education program would NOT be captured and reported as a 
new youth-in-transition core service.  The service would be captured and 
reported as another IL service. 
 

 A service provided to a youth with disabilities who is no longer in a secondary 
school and satisfies other regulatory criteria, may be captured and reported as 
a new core service.   

 

https://api.fdsys.gov/link?collection=uscode&title=20&year=mostrecent&section=1414&type=usc&link-type=html
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Notable Distinctions in Reporting Youth Services 
 

Other IL and Core Services 
 

 Pre-School and Youth in School        
 

New Core Service  
 

Out-of-School Youth               

The Act remains unchanged in IL services 
CILs may offer pre-school and youth in 
school.  Services include:  “training to 
develop skills … (that) promote self-
awareness and esteem, develop advocacy 
and self-empowerment skills, and explore 
career options” and other “services to 
children”.  (Section 7 (18)(B)(xvi) and (xvii).     

WIOA adds new core services to 
the Act that include: “Facilitate the 
transition of youth who are 
individuals with significant 
disabilities, who were eligible for 
individualized education programs 
under section 614(d) of the 
Individuals with Disabilities 
Education Act (20 U.S.C. 1414(d)), 
and who have completed their 
secondary education or otherwise 
left school, to postsecondary life.  

Service eligibility criteria established by the 
CIL.  

Service eligibility criteria 
established by WIOA: Qualified 
youth who have completed their 
secondary education or otherwise 
left school. 

Age eligibility criteria established by the CIL. Age eligibility criteria established 
by the IL regulations: Qualified 
youth who are individuals with 
significant disabilities between the 
ages of 14-24 

CIL determines degree to which eligibility for 
IL services is contingent upon IEP and/or 
504 eligibility criteria  

WIOA establishes eligibility for: 
Qualified youth who were eligible 
for individualized education 
programs (IEP) under section 
614(d) of the IDEA (20 U.S.C. 
1414(d)). 

 
 
 
Q 1:  What are core transition services for “out-of-school youth”? 
 

A 1:  Core transition services for out-of-school youth are found in the 
Rehabilitation Act of 1973, as amended (the Act), Sec. 7 (17)(E)(iii). This 

https://api.fdsys.gov/link?collection=uscode&title=20&year=mostrecent&section=1414&type=usc&link-type=html
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category covers services designed and provided by the CIL specifically to 
facilitate the successful transition of youth to post-secondary life.  A CIL can also 
provide other core services that meet this aim. 
  

Q 2:   What does the phrase “out-of-school youth” mean?    
 

A 2:  It refers to youth with significant disabilities ages 14 to 24 who have 
completed their secondary education or otherwise are no longer in a secondary 
education or special education program.   

 
Such youth include those enrolled in a GED or post-secondary education 
program (e.g., college, career development or related programs).    

 
Q 3:  Do students have to have had an individualized education program (IEP) for the 

CIL to provide core transition services for out-of-school youth? 
 

A 3:  No, the criteria that must be met is eligibility for an IEP. The eligibility criteria 
for out-of-school youth to receive these services are set forth in the Act (as 
amended by WIOA) at Sec. 7(17) (E) (iii).  Only youth “Who were eligible for 
individualized education programs under section 614(d) of the Individuals with 
Disabilities Education Act (20.S.C. 1414(d)), and who have completed their 
secondary education or otherwise left school may be eligible to receive these 
services.  (Emphasis added). 
 
However, it is permissible, and in many instances appropriate, to provide the 
same or similar services and assistance to both youth that are eligible for the 
new core services and those that are not eligible.  (See Q4 and Q5.) 
 
Written documentation is not required, but rather, is based on self-report by the 
consumer and/or his/her guardian that he or she was eligible for an IEP.  
 

Q 4:  May CILs provide the same or similar services and assistance to secondary 
school students as they would to out-of-school youth who are eligible for new 
core services? 

 
A 4:  Yes, this is permissible and in many instances appropriate to do.  CILs that 
do this, however, must be sure to distinguish in their reporting between services 
provided to youth who are eligible to receive the new core service for youth and 
services provided to other youth who do not meet this definition and report 
accordingly.     
 
While the reporting requirements are different, ILA strongly encourages CILs to 
design and provide services and assistance that empower and strengthens the 
independence and self-determination of young people with significant disabilities 
in a coordinated, sequenced and seamless manner that builds lifelong success.   
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Q 5:  May CILs provide core transition services for out-of-school  youth to students 
who were not eligible for an IEP, such as those that had a Section 504 plan when 
they were in school?    

 
A 5:  It is permissible, and in many instances appropriate, to provide the same or 
similar services and assistance to both youth that are eligible for the new core 
services and those that are not eligible.  However, these would not be considered 
“core transition services” as created by WIOA.  
 
When this is done the CIL must be sure to distinguish in its reporting between 
services provided to youth who are eligible to receive the new core service for 
youth and services provided to other youth who do not meet this definition and 
report accordingly. 
 
It’s also important to note that students who were eligible for an IEP, but chose to 
be served under a 504 plan, would be considered eligible for the new core 
service for youth if the other criteria are met. 

 
Q 6:  What is the age range within which services can be provided for transition of 

youth core services?   
   

A 6:  The Centers for Independent Living regulations at 45 CFR 1329.4 define 
“youth with a significant disability” to include the age range of 14-24. Transition of 
youth core services may be provided within this age range. 

 
General core transition services for out-of-school youth are available to 
individuals according to the CIL’s eligibility criteria.    

 
Q 7:  What are requirements for transition of youth for students with disabilities who 

were home-schooled or who attended private school or public charter schools? 
 

A 7:  The criteria that must be met is eligibility for an IEP. As is the case with 
public school students, documentation is not required, but rather, is based on 
self-report by the consumer and/or his/her guardian that he or she was found 
eligible for an IEP.   

 
Please Note:  If you have additional questions, please contact your state project officer 
or the CIL training and technical assistance center at www.ilru.org.  Specific training is 
also available at http://www.ilru.org/topics/youth-transition.   
  
 

http://www.ilru.org/
http://www.ilru.org/topics/youth-transition

